fredag 26. februar 2010

Opp-ned kake med aprikoser, mandler og brunt sukker


Den opprinnelige oppskriften fant vi i kokeboken "Vi baker". Der ble kaken lagt med ananas. Da ananas hadde ved en inkurie blitt brukt opp og ikke kjøpt inn igjen, måtte vi finne alternative løsninger og ta hva vi hadde tilgjengelig i kjellerens dyp. Valget falt på hermetiske aprikoser. De er en smule syrligere enn ferskener, mer tydelige i smaken. Kombinasjon av syrlige aprikoser og sprø mandler er også svært vellykket!

Ingredienser:

90+250 gr usaltet smør
1 dl brunt sukker
1 dl mandler i skiver
8 halve aprikoser delt i to på langs
1 dl hakkede mandler
4 egg
2 dl sukker, helst brunt eller muscovado
4 dl siktet hvetemel
2 tskj bakepulver
2 spskj lake fra aprikosene
vaniljesukker etter smak

Smelt 90 gr smør og rør inn 1 dl brunt sukker, rør godt. Pensle formen med denne blandingen. Fordel de skivede mandlene godt i formen slik at de fester seg til smørkaramellen. Legg aprikosene oppi formen. Smelt resten av smøret og sett det til siden. Pisk eggene, sukkeret og vaniljesukkeret til luftig eggedosis, tilsett det smeltede smøret i en tynn stråle. Tilsett melet, bakepulveret, de hakkede mandlene og fruktlaken. Rør alt godt og hell over aprikosene. Stekes i form med Ø 22 cm i 50 minutter på 190 grader, på nederste rille i ovnen. Avkjøl på rist i noen minutter og hvelv den så over på et fat.
Smakker nydelig med et glass (ja, et glass, ikke kopp) te med sitron i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar